Sähkönhinta

Mistä sähkön hinta muodostuu?

Sähkön hinta muodostuu kolmesta osasta: sähkön verkkopalvelun hinnasta, sähköenergian hinnasta ja veroista. Yleensä jokainen osa muodostaa noin kolmanneksen sähkön kokonaishinnasta. Hintojen osuudet voivat vaihdella sähkön käyttöpaikan ja kulutuksen perusteella.

Verkkopalvelu sisältää sähkön toimituksen kotiin ja sähköverkkojen ylläpidon. Verkkopalvelun hintaa ei voi kilpailuttaa.

Sähköenergia on kuluttamaasi sähköä, jota ostat sähkönmyyjältä. Sähköenergiamaksu koostuu kiinteästä perusmaksusta ja sähkön käytöstä riippuvasta kulutusmaksusta. Yleissähkössä kulutusmaksu on sama (senttiä kilowattitunnilta) vuorokauden- tai vuodenajasta riippumatta. Aikasähkössä on eri kulutusmaksut päivä- ja yösähkölle, kausisähkössä on eri kulutusmaksut talvipäivän sähkölle ja muuna aikana käytettävälle sähkölle.

Sähköenergian ja verkkopalvelun lisäksi maksat sähkölaskussasi arvonlisäveroa, sähköveroa (laskutetaan verkkopalvelumaksun yhteydessä) sekä huoltovarmuusmaksua.
 

Sähkön verkkopalvelumaksut

Sähköverkkopalvelu sisältää sähkön toimituksen kotiin ja sähköverkkojen ylläpidon. Sähkön verkkopalvelumaksu on maksu, jota sähköverkon omistaja kerää sähköverkon ylläpitoa ja kehittämistä varten.

Sähkön käyttökohteen sijainti määrittää sen, minkä verkkoyhtiön verkosta sähkö tulee kohteeseen. Verkkoyhtiötä ei voi vaihtaa, eli sähkön verkkopalvelun hintaa ei voi kilpailuttaa eri verkkoyhtiöiden kesken. Sähkön verkkopalvelun hinta veroineen on keskimäärin noin puolet sähkön kokonaiskustannuksista.

Koska asiakas ei voi kilpailuttaa sähköverkkopalvelua, Energiavirasto valvoo verkkopalvelujen hintojen kohtuullisuutta neljän vuoden mittaisissa jaksoissa. Verkkopalvelun hintojen korotuksille on asetettu ns. korotuskatto. Sähköverkkoyhtiö ei voi nostaa verkkopalvelun hintoja yli 15 prosenttia edeltävän 12 kuukauden aikana keräämiinsä maksuihin verrattuna.

Sähkön sopimustyypit

Sopimusmuodot poikkeavat toisistaan voimassaolon sekä hinnoittelun perusteella.

Toistaiseksi voimassaoleva: Sähköenergian toimitussopimus solmitaan kuluttajan ja sähkönmyyjän välillä ilman määräaikaa. Sähköstä veloitettava yksikköhinta (senttiä/kWh) sekä kiinteä perusmaksu määritellään etukäteen. Myyjän on annettava ennakkovaroitus hinnanmuutoksista vähintään kuukautta ennen niiden voimaantuloa.

Kuluttajalla on oikeus irtisanoa sopimus kahden viikon varoitusajalla, kun taas sähkönmyyjä voi purkaa sopimuksen kuukauden varoitusajalla.

Määräaikainen sopimus (esim. 1-2 vuoden): Sähkötoimitussopimus solmitaan tietyksi ajaksi, ja se päättyy automaattisesti määräajan umpeuduttua. Hintataso pysyy muuttumattomana koko sopimuskauden ajan.

Määräaikainen sopimus ei yleensä mahdollista sen purkamista tai sähkönmyyjän vaihtamista kesken sopimuskauden. Sopimusehdot saattavat kuitenkin sallia irtisanomisen erityistilanteissa, kuten muuton yhteydessä. Yli kahden vuoden määräaikaisissa sopimuksissa kuluttajalla on oikeus irtisanoa sopimus kahden vuoden jälkeen.

Pörssisidonnainen: Pörssisähkösopimus määrittelee hinnan kaavan perusteella, joka on sidottu Pohjoismaiden sähköpörssi Nord Poolin tunneittain vaihtuvaan spot-hintaan.

Kuluttaja maksaa sähköstä pörssihinnan lisäksi mahdollisen välityspalkkion sekä perusmaksun. Myyjän ei tarvitse tiedottaa hinnanvaihteluista, jos hinta on sidottu julkisiin viitearvoihin. Mikäli hinnoittelu perustuu esimerkiksi ”hankintahinta + marginaali” -malliin, myyjän on ilmoitettava ennakkoon hinnanmuutoksista. Sopimus voidaan irtisanoa toistaiseksi voimassaolevana kahden viikon varoitusajalla.

Hybridi- ja muut erikoissopimukset: Tietyt tuotteet yhdistävät useita eri hinnoittelumalleja, sisältäen kiinteitä maksuosia ja kulutukseen perustuvia tekijöitä, jotka riippuvat kuluttajan tuntikohtaisesta sähkönkulutuksesta ja sähköpörssin tuntihinnasta. Kulutusvaikutustermillä varustetut tuotteet ovat herättäneet huomiota mediassa viime aikoina. Vaikka näiden tuotteiden sopimustekniset ominaisuudet ovat kunnossa, niiden vuosittaisia kustannuksia on vaikea arvioida ilman tarkempaa tietoa kuluttajan kulutusprofiilista ja tukkuhinnan vuorokausijakaumasta. Täten näiden tuotteiden vaikutusta hintaan ei voida tällä hetkellä ottaa huomioon Sähkönhinta.fi-palvelussa. Energiavirasto kehottaa harkitsemaan tarkasti tämän tyyppisen tuotteen soveltuvuutta ennen valintaa. Oletusarvoisesti kulutusvaikutustermillä on hintaa nostava vaikutus.

Kulutusvaikutustermillä varustetut tuotteet ovat tällä hetkellä nähtävillä samalla listalla muiden tuotteiden kanssa, mutta Viraston tavoitteena on päivittää vertailutoiminnot viimeistään vuoden 2025 alussa siten, että tuotteet jaotellaan sopimustyypeittäin omille listoilleen.

sähkösopimus

Katso, vertaile ja tutustu