Sähkösopimus

Fortum Pörssisähkö: Sähkömarkkinoiden avoimuutta ja joustavuutta

Julkaisija

Fortum Pörssisähkö tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden hyödyntää sähkömarkkinoiden vaihteluita ja säästää sähkölaskussa. Tämä tuntihinnoiteltu sähkösopimus seuraa Nord Pool -sähköpörssin hintoja reaaliajassa, mahdollistaen kulutuksen ajoittamisen edullisimmille tunneille. Artikkelissa perehdymme Fortum Pörssisähkön ominaisuuksiin, sen etuihin ja haittoihin sekä annamme vinkkejä sen hyödyntämiseen tehokkaasti.

Miten Fortum Pörssisähkö Toimii?

Fortum Pörssisähkön hinta määräytyy tuntitasolla Nord Pool -sähköpörssissä kysynnän ja tarjonnan mukaan. Hintaan vaikuttavat useat tekijät, kuten sääolosuhteet, voimalaitosten tuotantokapasiteetti ja sähkön tuonti- ja vientitilanne. Pörssisähkön hinta voi vaihdella suuresti vuorokauden aikana, ja yleensä se on edullisinta yöllä ja viikonloppuisin, kun sähkön kysyntä on pienintä.

Fortum Pörssisähkö -asiakkaana voit seurata sähkön tuntihintoja reaaliajassa Oma Fortum -palvelussa tai mobiilisovelluksessa. Näin voit optimoida sähkönkulutustasi ja ajoittaa sähkönkäyttöä edullisille tunneille. Esimerkiksi pyykinpesun ja astianpesukoneen käytön voi siirtää yöaikaan, jolloin sähkö on halvempaa.

Fortum Pörssisähkön Edut

Fortum Pörssisähköllä on useita etuja perinteisiin kiinteähintaisiin sähkösopimuksiin verrattuna:

 • Mahdollisuus säästää rahaa: Sähkön hinnan vaihtelut mahdollistavat säästöt, jos kulutusta ajoittaa edullisille tunneille.
 • Läpinäkyvyys: Sähkön hinta on aina ajan tasalla ja helposti nähtävissä Oma Fortum -palvelussa.
 • Joustavuus: Sopimus on määräaikainen ja sen voi irtisanoa milloin tahansa.
 • Ympäristöystävällisyys: Sähkön hankinta pörssilta tukee uusiutuvan energian tuotantoa.

Fortum Pörssisähkön Haitat

On tärkeää muistaa, että Fortum Pörssisähköön liittyy myös joitakin haittoja:

 • Hinnan vaihtelu: Sähkön hinta voi vaihdella suuresti, ja joskus se voi olla jopa kalliimpaa kuin kiinteähintainen sähkösopimus.
 • Tarve seurata hintoja: Säästöjen saavuttamiseksi sähkön hintoja on seurattava ja kulutusta on ajoitettava aktiivisesti.
 • Sopii parhaiten pienille kuluttajille: Suurten kuluttajien voi olla vaikeaa optimoida sähkönkäyttöään tehokkaasti.

Fortum Pörssisähkö Sopii Sinulle, Jos:

 • Haluat säästää rahaa sähkölaskussa.
 • Olet valmis seuraamaan sähkön hintoja ja optimoimaan kulutustasi.
 • Arvostat läpinäkyvyyttä ja joustavuutta.
 • Käytät vähän sähköä.

Fortum Pörssisähkö Ei Sopi Sinulle, Jos:

 • Et halua seurata sähkön hintoja.
 • Etsit ennustettavaa sähkölaskua.
 • Käytät paljon sähköä.

Vinkkejä Fortum Pörssisähkön Hyödyntämiseen

 • Seuraa sähkön hintoja Oma Fortum -palvelussa tai mobiilisovelluksessa.
 • Ajoita sähkönkäyttöä edullisille tunneille.
 • Käytä älykkäitä kodinkoneita, jotka voi ohjelmoida toimimaan edullisina aikoina.
 • Hanki aurinkopaneelit, jotta voit tuottaa itse osan sähköstäsi.

Fortum Pörssisähkö tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden hyödyntää sähkömarkkinoiden vaihteluita ja säästää sähkölaskussa. Sopimus sopii erinomaisesti ympäristötietoisille kuluttajille, sillä se tukee uusiutuvan energian tuotantoa. Sähkön hinnan reaaliaikainen seuraaminen ja kulutuksen ajoittaminen vaatii kuitenkin aktiivisuutta, joten pörssisähkö ei välttämättä sovi kaikille.

Fortum Pörssisähkön Hinnan Muodostuminen

Kuten aiemmin mainittiin, Fortum Pörssisähkön hinta määräytyy Nord Pool -sähköpörssissä. Tämä sähköpörssi toimii yhteispohjoismaisena markkinapaikkana, jossa sähköntuottajat myyvät sähköä ja sähkönmyyjät ostavat sitä. Hinta muodostuu huutokaupalla, jossa tuottajat ilmoittavat hinnan, jolla ovat valmiita myydä sähköä tietylle tunnille, ja sähkönmyyjät puolestaan ilmoittavat hinnan, jolla ovat valmiita ostaa sähköä. Korkein hyväksytty myyntihinta ja alin hyväksytty ostohinta kohtaavat toisensa, ja näin muodostuu markkinahinta sähkölle kyseiselle tunnille.

Fortum Pörssisähkö -sopimuksessa maksat tämän markkinahinnan kuluttamastasi sähköstä tuntilaskutusperiaatteella. Tämän lisäksi sähkön hintaan lisätään siirtomaksu, sähkövero ja mahdollinen perusmaksu, jotka kaikki on huomioitava lopullista sähkölaskua arvioitaessa.

Fortum Pörssisähkön Hinnan Ennakointi

Sähkön hinnan ennustaminen on haastavaa, sillä siihen vaikuttaa useita muuttuvia tekijöitä. Säätilat ja vuodenaika vaikuttavat merkittävästi sähkön kysyntään. Kylmällä säällä sähkön kysyntä kasvaa lämmitystarpeen takia, ja kuumalla säällä ilmastointilaitteiden käyttö lisää sähkönkulutusta. Myös tuulivoiman ja vesivoiman tuotanto vaikuttaa hintaan. Tuulisena ja sateisena aikana uusiutuvan energian tuotanto on korkeaa, mikä voi painaa sähkön hintaa alaspäin. Toisaalta, jos tuulet eivät puhalla ja sateet ovat vähissä, uusiutuvan energian tuotanto on alhaisempaa, mikä voi nostaa sähkön hintaa.

Vaikka tarkan hinnan ennustaminen on mahdotonta, on olemassa muutamia keinoja, joilla hintakehitystä voi seurata ja arvioida. Fortum tarjoaa Oma Fortum -palvelussa erilaisia työkaluja sähkön hinnan seuraamiseen. Näet esimerkiksi tulevan vuorokauden tuntihinnat sekä pidemmän aikavälin hintaennusteita. Myös alan uutissiv sivustot ja sovellukset tarjoavat tietoa sähkön hintakehityksestä ja tulevista trendeistä.

Fortum Pörssisähkö vs. Kiinteähintainen Sähkösopimus

Moni pohtii, kannattaisiko valita pörssisähkö vai perinteinen kiinteähintainen sähkösopimus. Oikea valinta riippuu kulutustottumuksistasi, riskienhalusta ja halukkuudesta seurata sähkön hintoja.

Kiinteähintaisessa sähkösopimuksessa maksat sähköstä ennalta sovittua hintaa sopimuskauden ajan. Tämä vaihtoehto tarjoaa ennustettavuutta sähkölaskuun, eikä hinnan vaihteluista tarvitse huolehtia. Toisaalta, kiinteähintainen sopimus ei mahdollista säästöjä, jos sähkön pörssihinta on sopimuskauden aikana edullinen.

Fortum Pörssisähkö puolestaan tarjoaa mahdollisuuden säästöihin, jos kulutusta ajoittaa edullisille tunneille. Aktiivisella sähkönkäytön optimoinnilla voi sähkön kokonaiskustannuksia pienentää. Toisaalta, pörssisähköön liittyy myös riski, sillä sähkön hinta voi nousta joskus korkeammaksi kuin kiinteähintaisen sopimuksen hinta.

Suosittelemme Fortum Pörssisähköä

Fortum Pörssisähkö tarjoaa ainutlaatuisen vaihtoehdon sähkösopimuksiksi. Sähkön hinnan reaaliaikainen seuraaminen ja kulutuksen ajoittaminen edullisille tunneille vaatii aktiivisuutta, mutta toisaalta mahdollistaa säästöt.

Katso, vertaile ja tutustu