SähkösopimusVihreä energia

Tarkastelussa Hehku pörssisähkö

Julkaisija

Pörssisähkösopimuksen perusteet

Pörssisähkösopimus antaa kuluttajille mahdollisuuden hyödyntää sähkön hinnan vaihteluita markkinoilla. Kun sähkön hinta määräytyy tunneittain Pohjoismaisen sähköpörssin Nord Poolin mukaan, kuluttajat voivat säästää rahaa ajoittamalla sähkönkäytön halvemmille tunneille. Tämä edellyttää kuitenkin aktiivista hintaseurantaa ja mahdollisuutta sopeuttaa omaa kulutusta.

Pörssisähkösopimuksen suuri etu on sen joustavuus. Sopimuksessa ei ole määräaikaa, joten voit vaihtaa sopimusta tai tarjoajaa helposti, mikäli löydät edullisemman vaihtoehdon. Kahden viikon irtisanomisaika antaa lisää vapautta ja kontrollia omien sähkökustannusten hallintaan. Hehku pörssisähkö on yksi vaihtoehto markkinoiden monipuolisesta valikoimasta.

Hintavaihtelut ja niiden hallinta

Pörssisähkön hinta voi vaihdella merkittävästi, jopa päivittäin. Tämä tuo mukanaan sekä mahdollisuuksia että riskejä. Alhaisen hinnan aikaan sähkö on edullista, mutta hintapiikit voivat yllättää. Kuluttajan kannattaa seurata aktiivisesti tuntihintoja ja suunnitella sähkönkäyttöänsä sen mukaan. Esimerkiksi kodinkoneiden käyttö voidaan ajoittaa edullisimmille tunneille.

Toisaalta, sopimuksen joustavuus ja mahdollisuus vaihtaa tarjoajaa helpottavat riskien hallintaa. Kuluttaja ei ole sidottu pitkäaikaiseen sopimukseen, mikä mahdollistaa nopeat reagoinnit markkinoiden muutoksiin.

Lisäpalvelut

Hehku tarjoaa pörssisähkösopimuksen lisäksi muita palveluita, jotka tukevat kestävää kehitystä ja ympäristöystävällisiä valintoja:

  • Uusiutuva EKOenergia: Tämä on 100% uusiutuvista lähteistä tuotettu sähkö, joka on Suomen luonnonsuojeluliiton suosittelema. Se maksaa 1,40 snt/kWh lisää.
  • 100% fossiiliton: Voit pienentää hiilijalanjälkeäsi valitsemalla tämän vaihtoehdon, joka maksaa 0,45 snt/kWh lisää.
  • Mikrotuotanto: Jos tuotat sähköä esimerkiksi aurinkopaneeleilla, Hehku ostaa ylijäämäsähkösi Suomen markkinahinnan mukaisesti. Tästä peritään välityspalkkio 0,31 snt/kWh.

Spot-hinta selitettynä

Spot-hinta tarkoittaa sähkön tuntikohtaista hintaa Nord Pool -sähköpörssissä. Tämä hinta määräytyy tarjonnan ja kysynnän perusteella ja vaihtelee tunneittain. Kuluttajat voivat tarkistaa spot-hinnan Nord Poolin tai Fingridin Tuntihinta-mobiilisovelluksen kautta.

Spot-hintaan vaikuttavat monet tekijät, kuten sääolosuhteet, tuotantokapasiteetin muutokset ja poliittiset päätökset. Siksi hinta voi vaihdella suuresti lyhyessä ajassa, mikä tekee pörssisähkösopimuksesta sekä haastavan että potentiaalisesti palkitsevan.

Miten hinta muodostuu?

Pörssisähkön hinta koostuu Nord Poolin spot-hinnasta sekä sähköyhtiön omasta marginaalista ja perusmaksusta. Marginaali lisätään spot-hinnan päälle, ja yhdessä nämä muodostavat lopullisen kWh-hinnan, jonka kuluttaja maksaa. Perusmaksu on kiinteä maksu, joka kattaa sähköyhtiön palveluiden ylläpidon ja ei riipu kulutuksen määrästä.

Kuluttajat voivat seurata hintatietoja reaaliajassa ja suunnitella sähkönkäyttöään sen mukaan, mikä parantaa mahdollisuuksia hyödyntää markkinoiden hintavaihteluja.

Katso, vertaile ja tutustu