Sekalaista

Sähkömarkkinakatsaus 1/2024: Sähkön hinta-arvio tälle vuodelle

Julkaisija

Sähkövertailusivusto Halvinsähkösopimus.fin uusimmassa sähkömarkkinakatsauksessa arvioidaan sähkön hintaa vuosille 2024 ja 2025 futuurihintojen perusteella.

Futuurien perusteella sähkön hinta kohoaisi vuonna 2024 hieman viime vuotta korkeammaksi, mutta 2025 palattaisiin taas halvempiin hintoihin.

Poimintoja:

  • Sähköfutuurien ennakoima sähkön keskihinta on n. 8,6c/kWh vuodelle 2024 ja n. 5,9c/kWh vuodelle 2025 (sis. ALV).
  • Vuoden 2024 kokonaishinta-arviota nostaa kalliiksi jäävä tammikuu. Sähkön hinnan odotetaan laskevan keväällä.
  • Sähköfutuurien hintavaihtelut ovat näkyneet myös määräaikaisten sähkösopimusten hinnoittelussa.

Sähköfutuurit ennakoivat hienoista hintanousua viime vuoteen verrattuna

Sähkön johdannaismarkkinoilla käydään kauppaa sähköfutuureilla, joita käytetään sähkön hinnan lukitsemiseksi etukäteen. Tuottajat siis myyvät sähköään etukäteen, ja vastaavasti sähkönmyyjät voivat suojata keskihintojaan etukäteen.

Tällä hetkellä futuurien perusteella sähkön keskihinta koko vuodelle Suomen hinta-alueella kohoaisi n. 8,6 senttiin kilowattitunnilta, kun viime vuonna toteutunut pörssisähkön verollinen keskihinta oli 7,02 c/kWh (sis. ALV 24 %).

Vuonna 2025 puolestaan jäätäisiin jo alle 6 senttiin kilowattitunnilta futuurihintojen ollessa verojen kera 5,9 c/kWh.

Johdannaisten hintavaihtelu näkyy myös sopimushinnoissa

Sähköfutuurien hinnat ovat ehtineet syksyn ja talven aikana vaihdella useaan otteeseen, ja kokonaisuudessaan hintataso on hieman kohonnut syksystä. Tämä heijastuu myös uusiin määräaikaisiin sähkösopimuksiin, ja niiden hinnoitteluun

Halvinsähkösopimus.fin vertailussa halvin kiinteähintainen vuoden sopimus maksaa tällä hetkellä hieman yli 10 c/kWh, mutta kaksivuotisen sopimuksen voi yhä lukita alle 10 sentin kilowattituntihintaan.

Täysin kiinteiden sopimusten ohella markkinoilla on paljon myös kulutusvaikutuksellisia sopimuksia, joissa käyttäjän oma sähkön käytön ajoitus vaikuttaa jonkin verran hintaan.

Sähköfutuurien hintavaihtelut ovat koskeneet erityisesti vuoden 2024 futuureita, joten voimakkainta hintavaihtelu on ollut vuoden ja alle vuoden mittaisissa sopimuksissa.

Katso, vertaile ja tutustu