SekalaistaUutinen

Induktioliesi ja sähkökulutus: Kattava opas säästöön ja tehokkuuteen

Julkaisija

Induktioliesi on noussut suosioon energiatehokkuutensa, nopeutensa ja turvallisuutensa ansiosta. Mutta kuinka paljon induktioliesi oikeasti kuluttaa sähköä? Entä miten voit optimoida sen käytön säästääksesi sähkölaskussa? Tässä kattavassa artikkelissa pureudumme induktiolieden sähkönkulutukseen, vertaamme sitä muihin liesityyppeihin ja tarjoamme käytännön vinkkejä energiatehokkaaseen kokkailuun.

Induktiolieden sähkönkulutus pähkinänkuoressa

Induktioliesi toimii magneettikentän avulla, joka lämmittää suoraan kattilan pohjan. Tämä tarkoittaa, että lämpöenergiaa ei mene hukkaan ympäröivään ilmaan, toisin kuin perinteisissä sähkö- tai kaasuliedissä. Induktiolieden hyötysuhde onkin huippuluokkaa, noin 80–90 %, kun taas sähkölieden hyötysuhde jää noin 50–60 %:iin.

Induktiolieden sähkönkulutus riippuu monista tekijöistä, kuten:

 • Teho: Induktiolieden teho ilmoitetaan watteina (W). Mitä suurempi teho, sitä enemmän sähköä liesi kuluttaa. Yksittäisen keittoalueen teho voi vaihdella 1000 W:sta jopa 3700 W:iin.
 • Käyttöaika: Mitä pidempään liesi on päällä, sitä enemmän sähköä kuluu.
 • Keittoastian koko ja materiaali: Induktioliesi toimii parhaiten teräs- tai valurautapohjaisilla kattiloilla ja paistinpannuilla. Liian pieni tai vääränlainen keittoastia voi heikentää hyötysuhdetta ja lisätä sähkönkulutusta.
 • Keitettävän ruoan määrä: Suuremman nestemäärän kuumentaminen vie enemmän energiaa kuin pienemmän.
 • Lieden ominaisuudet: Joissakin induktioliedissä on energiansäästöominaisuuksia, kuten tehostustoimintoja tai automaattista virrankatkaisua.

Keskimäärin induktiolieden sähkönkulutus on noin 0,5–1,5 kWh per käyttökerta. Tämä tarkoittaa, että 1000 W:n teholla tunnin ajan käytettäessä sähkönkulutus on noin 1 kWh. Kuitenkin todellinen kulutus voi vaihdella huomattavasti edellä mainittujen tekijöiden mukaan.

Induktioliesi vs. muut liesityypit: Sähkönkulutuksen vertailu

Induktioliesi on energiatehokkuudeltaan ylivoimainen verrattuna perinteisiin sähkö – ja kaasuliesiin. Seuraavassa taulukossa verrataan eri liesityyppien keskimääräistä sähkönkulutusta:

LiesityyppiKeskimääräinen sähkönkulutus per käyttökerta
Induktioliesi0,5–1,5 kWh
Sähköliesi (keraaminen)1–2 kWh
Sähköliesi (valurauta)1,5–2,5 kWh
KaasuliesiEi sähkönkulutusta, mutta kaasun kulutus

Kuten taulukosta näkyy, induktioliesi on selkeästi energiatehokkain vaihtoehto. Vaikka kaasuliesi ei kuluta sähköä, sen kaasun kulutus voi olla yllättävän suuri. Lisäksi kaasulieden hyötysuhde on heikompi kuin induktiolieden, sillä osa lämpöenergiasta karkaa hukkaan.

Vinkkejä induktiolieden energiatehokkaaseen käyttöön

Induktiolieden sähkönkulutusta voi optimoida monin tavoin:

 1. Valitse oikean kokoiset kattilat ja pannut: Käytä keittoastioita, joiden pohja on halkaisijaltaan hieman pienempi kuin keittoalue. Liian suuri kattila heikentää hyötysuhdetta.
 2. Käytä kannen alla: Kansi estää lämpöä karkaamasta ja nopeuttaa ruoan valmistumista.
 3. Hyödynnä jälkilämpö: Sammuta liesi hieman ennen ruoan valmistumista ja anna jälkilämmön hoitaa loput.
 4. Säädä tehoa tarpeen mukaan: Älä käytä aina täyttä tehoa, vaan säädä teho keitettävän ruoan ja nestemäärän mukaan.
 5. Puhdista liesi säännöllisesti: Puhdas liesi toimii tehokkaammin.
 6. Käytä energiansäästöominaisuuksia: Jos liedessäsi on tehostustoimintoja tai automaattista virrankatkaisua, hyödynnä niitä.
 7. Suunnittele kokkailusi: Valmista useampi ruokalaji samanaikaisesti hyödyntääksesi lieden lämpöä tehokkaasti.

Induktioliesi on paitsi nopea ja turvallinen myös erittäin energiatehokas valinta. Sen sähkönkulutus on huomattavasti alhaisempi kuin perinteisillä sähkö- tai kaasuliedillä. Optimoimalla lieden käyttöä ja hyödyntämällä energiansäästöominaisuuksia voit säästää sähkölaskussa entisestään.

Katso, vertaile ja tutustu