SähkösopimusUutinenVihreä energia

Halvin sähkösopimus – Näin löydät markkinoiden halvimman sähkösopimuksen 2024

Julkaisija

Sähkön hinta on ollut viime vuosina valokeilassa. Geopoliittiset tapahtumat, energiamarkkinoiden myllerrykset ja jopa sääolosuhteet ovat vaikuttaneet siihen, että moni suomalainen on joutunut tarkastelemaan sähkölaskuaan entistä kriittisemmin. Onneksi mahdollisuuksia säästää on, kunhan tietää, mistä lähteä liikkeelle. Tässä kattavassa oppaassa pureudumme sähkön hintaan vaikuttaviin tekijöihin, erilaisiin sähkösopimuksiin sekä siihen, miten löydät itsellesi sen kaikkein edullisimman vaihtoehdon.

Miksi sähkön hinta vaihtelee?

Sähkön hinta ei ole staattinen, vaan siihen vaikuttavat lukuisat tekijät. Näitä ovat muun muassa:

 • Energian tuotantokustannukset: Eri energiantuotantomuodot, kuten vesivoima, ydinvoima, tuulivoima ja fossiiliset polttoaineet, maksavat eri verran. Esimerkiksi fossiilisten polttoaineiden hinta on ollut viime aikoina nousussa, mikä heijastuu myös sähkön hintaan.
 • Sähkön kysyntä ja tarjonta: Kuten muillakin markkinoilla, myös sähkömarkkinoilla hinta määräytyy kysynnän ja tarjonnan mukaan. Kylminä talvikuukausina sähkön kysyntä on suurta, mikä nostaa hintaa.
 • Sähköverot ja -maksut: Sähkön hinnasta merkittävä osa koostuu erilaisista veroista ja maksuista, kuten sähkövero, arvonlisävero ja siirtomaksu. Nämä voivat vaihdella alueittain.
 • Sähköpörssi: Suuri osa Suomen sähköstä ostetaan sähköpörssistä, jonka hinnat vaihtelevat tunneittain. Tämä heijastuu erityisesti pörssisähkösopimusten hintoihin.

Erilaiset sähkösopimukset – mikä sopii sinulle?

Sähkösopimuksia on tarjolla monenlaisia, ja niiden välillä on eroja niin hinnan, sopimuskauden kuin sähkön alkuperänkin suhteen. Yleisimmät sopimustyypit ovat:

 1. Toistaiseksi voimassa oleva sopimus: Tämä on joustava vaihtoehto, sillä sopimusta ei ole sidottu tiettyyn määräaikaan. Hinta voi kuitenkin vaihdella markkinatilanteen mukaan.
 2. Määräaikainen sopimus: Tässä sopimuksessa hinta on kiinteä koko sopimuskauden ajan, joka voi olla esimerkiksi 1–3 vuotta. Määräaikainen sopimus tarjoaa vakautta ja ennustettavuutta sähkön hintaan.
 3. Pörssisähkösopimus: Pörssisähkön hinta määräytyy sähköpörssin mukaan ja vaihtelee tunneittain. Tämä on potentiaalisesti edullisin vaihtoehto, mutta vaatii aktiivista seurantaa ja kulutuksen ajoittamista edullisimmille tunneille.
 4. Yösähkösopimus: Yösähkö on edullisempaa kuin päiväsaikaan kulutettu sähkö. Tämä sopii erityisesti niille, joilla on mahdollisuus siirtää sähkönkulutusta yöhön, esimerkiksi lataamalla sähköautoa tai käyttämällä lämminvesivaraajaa.
 5. Kiinteähintainen sopimus: Kiinteähintainen sopimus tarjoaa vakautta ja ennustettavuutta sähkön hintaan, sillä hinta on kiinteä koko sopimuskauden ajan.
 6. Vihreä sähkösopimus: Vihreällä sähköllä tuotettu energia on peräisin uusiutuvista lähteistä, kuten tuuli- tai aurinkovoimasta. Tämä on ympäristöystävällinen vaihtoehto, mutta voi olla hieman kalliimpi kuin perinteinen sähkö.

Halvimman sähkösopimuksen metsästys – näin onnistut!

Halvimman sähkösopimuksen löytäminen vaatii hieman vaivannäköä, mutta onnistuessaan se voi tuoda merkittäviä säästöjä sähkölaskuun. Seuraavassa muutamia vinkkejä:

 1. Vertaile sähkösopimuksia: Älä tyydy ensimmäiseen vastaan tulevaan tarjoukseen, vaan vertaile eri sähkönmyyjien tarjontaa. Voit käyttää apunasi sähkön hintavertailusivustoja, jotka keräävät yhteen eri sähkönmyyjien tarjoukset.
 2. Tarkista sähkönkulutuksesi: Ennen vertailua selvitä oma sähkönkulutuksesi. Näin voit arvioida, mikä sopimustyyppi on sinulle edullisin.
 3. Huomioi kaikki kustannukset: Älä kiinnitä huomiota pelkkään sähkön hintaan, vaan tarkista myös muut sopimukseen liittyvät kustannukset, kuten perusmaksu ja mahdolliset lisämaksut.
 4. Kiinnitä huomiota sopimusehtoihin: Lue sopimusehdot huolellisesti ennen sopimuksen tekemistä. Tarkista esimerkiksi sopimuksen kesto, irtisanomisehdot ja mahdolliset hinnanmuutokset.
 5. Hyödynnä kampanjat ja alennukset: Monet sähkönmyyjät tarjoavat erilaisia kampanjoita ja alennuksia uusille asiakkaille.
 6. Neuvottele sähkönmyyjän kanssa: Älä pelkää neuvotella sähkönmyyjän kanssa paremmasta hinnasta. Jos olet uskollinen asiakas tai sinulla on suuri sähkönkulutus, saatat saada alennusta.

Vinkkejä sähkön säästämiseen

Halvimman sähkösopimuksen lisäksi voit säästää sähkölaskussa myös pienentämällä sähkönkulutustasi. Tässä muutamia vinkkejä:

 • Sammuta valot ja sähkölaitteet, kun et käytä niitä.
 • Vaihda vanhat hehkulamput energiatehokkaisiin LED-lamppuihin.
 • Säädä lämmitystä – pienikin lämpötilan lasku voi tuoda säästöjä.
 • Käytä energiatehokkaita kodinkoneita.
 • Tarkista kodin eristys ja tiivistä mahdolliset raot ja vuodot.
 • Pese pyykkiä täysillä koneellisilla ja alhaisemmassa lämpötilassa.
 • Lyhennä suihkuaikaa.
 • Asenna ajastimia ja liiketunnistimia valaistuksen ohjaukseen.

Sähkön tulevaisuus – kohti uusiutuvia energialähteitä

Sähkön hintaan vaikuttavat tulevaisuudessa enenevässä määrin myös ilmastonmuutoksen torjuntaan tähtäävät toimet. Fossiilisten polttoaineiden käytön vähentäminen ja uusiutuvien energialähteiden, kuten tuuli- ja aurinkovoiman, lisääntyminen ovat keskeisiä tavoitteita. Tämä voi johtaa sähkön hinnan vaihteluun tulevaisuudessa.

On myös mahdollista, että sähköntuotanto hajautuu tulevaisuudessa yhä enemmän. Esimerkiksi aurinkopaneelit omakotitalojen katoilla voivat tuottaa osan tarvittavasta sähköstä. Tämä voi muuttaa sähkön hinnoittelua ja tehdä siitä entistä monimutkaisempaa.

Halvimman sähkösopimuksen löytäminen ja sähkön säästäminen ovat tärkeitä keinoja pienentää sähkölaskua ja samalla vaikuttaa ympäristöön. Sähkön hinta on monimutkainen kokonaisuus, johon vaikuttavat monet tekijät. Tulevaisuudessa sähkön hinta ja tuotantotapa tulevat muuttumaan entisestään, kun siirrymme kohti uusiutuvia energialähteitä.

Vertaile eri sähkösopimuksia

Kommentointi on suljettu.

Katso, vertaile ja tutustu